İşletim sistemi; her bilgisayara, cep telefonuna veya tablet veya diğer donanımlı cihazlara sahip her kişinin biraz da olsa tanımış olduğu çok farklı platformlarla alakalı bir konudur. İşletim sistemi, cihazlarımıza çok sayıda araç ve program sunmakla beraber, kontrol edilmemizi sağlar. Bu makalede, ne olduğunu, çeşitleri neler olduğunu ve çok daha fazlasını öğreneceksiniz. İşte sizi bekleyen, işletim sistemlerinin cazibeli ve eklerinden neyin yapıldığını öğrenmeye acele edin!
1. İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi, bilgisayarlarda çalışmayı sağlayan yazılım sistemler içeren gerekli yazılımlardan oluşur. Bu yazılımların hiçbiri tek başına yeterli olmaz; fakat küme olarak, tutarlı bir çalışma ortamı oluştururlar. İşletim sistemi bilişim sistemindeki koruyucu yazılımları çalışmaya teşvik eder ve kullandığınız sürece işletim sisteminin olması gerekir.
İşletim sistemi, bilgisayarları çalıştırmak, veri saklamak ve veri almak için kullanılan birçok işlevi ifade eder. Bu işlevler arasında; işlem görevlerinin yönetimi, önyükleme işlemlerinin yönetimi, kaynak güvenliğinin sağlanması, verilerin saklanması ve veri alma sayılabilir. İşletim sistemi, bu yaklaşımı izleyen bilişim sisteminde uygulanabilir; çünkü kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak bir arayüz sunar. Ayrıca işletim sistemi, kullanıcının mümkün olan en iyi bilgiye ulaşmasını sağlamak için çok sayıda aracı da kullanabilir.
- Arayüzü kullanarak bu aracı ve programları çalıştırabilir
- Farklı programlar arasında kolayca geçiş yapabilir
- Yazılımınızı güncelleyebilir veya yeni yükleyebilir
- Hareket halindeyken bağlantıya geçebilirsiniz
2. Neden İşletim Sistemi Gerekli?
Bir bilgisayardaki ürünü, veriyi kontrol etmek ve verileri işlemek için gerekli olan programları çalıştırmak, kolay bir şekilde çalıştırmak ve kullanıcıya geri döndürmek için, bir İşletim Sistemi (İS) kullanılır. İşletim sistemi, kulllanıcıya arkaplan hizmetleri ve teknik desteği sağladı ve programlar arası günlük uyum yaratıp yok etmesini sağlar.
Bir bilgisayar çoğunlukla bir çok farklı programlar veya uygulamalarla çalışmak için kullanılır. Ancak her program, kendi özel ihtiyaçları ve işlem gereksinimleri vardır. Bunların her biri, işletim sisteminin nasıl çalışacağını, belirleyen önemli unsurlardır. İşletim sistemi, ihtiyaç olan kaynakları her programa sağlar ve işletim sisteminin teknolojisi çalışan programlar arasında engelleyici unsurları kaldırır. İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan programların başarılı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- İşletim sistemi programların ve uygulamaların kullanımını kolaylaştırır.
- İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan programların başarılı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- İşletim sistemi, belirli kaynaklardan kullanıcıya arkaplan hizmetleri ve teknik desteği sağlar.
- İşletim sistemi, çalışan programlar arasında günlük uyum yaratıp yok etmeyi sağlar
3. İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Grammar: Turkish.
İşletim sistemleri, bilgisayarlardaki temel yazılım cihazlarıdır. Günümüz bilgisayarlarına ve mobil cihazlara; ev kullanıcıları, kurumsal kullanıcılar, sanayi kullanıcıları ve üniversitelerin kullanımları için çeşitli çözümler sunar. Bunların her biri, kullanılan cihaza, veri arz talep yönetiminde kullanılan talimatlara ve yönetim ve güvenlik ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlar içerir. Aşağıdaki tabloda karşılaştırılan işletim sistemi çeşitleri sunulmaktadır.
- Windows
- Mac OS X
- Linux ve Unix
- Android
Windows, Microsoft tarafından desteklenen bir işletim sistemidir ve çoğu PC kullanıcısı tarafından en yaygın olarak kullanılan işletim sistemidir. Mac OS X ise, Apple tarafından desteklenen bir işletim sistemidir ve Apple MacBook ve iMac cihazlarda kullanılır. Linux ve Unix kullanıcıları tarafından rağbet gören açık kaynak işletim sistemleridir. Android ise, Google tarafından desteklenen cep telefonu ve tablet cihazlarda kullanılan işletim sistemidir. İşletim sistemi, kullanıcının teknik yeterliliğine ve bilgisayar sistemine bağlı olarak seçilebilir.
4. İşletim Sistemi Kullanmak İçin Ne Gerekli?
Bir İşletim Sistemi (OS) kullanmak için, bu sistemin çalışabilmesi için gerekli olan bazı noktalar bulunmaktadır. En temel olarak bilgisayar, diskifre ve donanım gerekmektedir.
Bilgisayar, İşletim Sistemi’ni çalıştıracak ve sizin çalışma yapacağınız zemini sağlayacak. Yukarıda saydığımız yazılım özellikleri de bu kavramın bir parçasıdır. İşletim sistemi, bilgisayarın uyarlaması gerektirecek olan
- Donanım
- Yazılım
- Ağ
ile birlikte gelmektedir. Donanım, arabirimleri özelliği ile kullanıcıların bilgisayar ile etkileşim içerisinde olmasını sağlamakta, yazılım ise makine dilini temel alarak komut dosyalarının çalışmasını sağlamaktadır. Ağ da, bilgisayarın internete bağlanmasını; çeşitli bilgi ve veri alışverişi yapmasını mümkün kılmaktadır.
Her ne kadar çoğu kişi işletim sisteminin kavramlarını anlamayı güç bulsa da, işletim sisteminden daha iyi ne olabilir? İşletim sistemleri dünyanın neredeyse her yerindeyken, bu temel kavrama hakimiyet kazanmak herkes için çok değerli. Herkesin destek alabileceği ya da yaşam ve çalışma deneyimini iyileştirmek için kullanabileceği en yeni işletim sisteminin hayalinden bir adım mı daha atmış olur?
Gördüğümüz gibi, işletim sistemi çok şeyi içeriyor ve kullanım alanları olağanüstü derecede çeşitli. Regülasyon ve iş planlamasının, akıllı telefonlardan ev ev aygıtlara ve çevrimiçi sözleşmelerin oluşturulmasına verdiği etkiyle bugünün dünyasında, işletim sistemi neredeyse her şeyden biridir.